Bilde. På tur mot Rondane fra Kvamsfjellet i Gudbrandsdalen. © Travel Explorations.
Påskemorgen slukker sorgen, slukker sorgen til evig tid, heter det i salmen. Nordmenn har tradisjonelt feiret påsken ved å dra på fjellet. De liker å nyte snøen og solen. Dette knyttet seg til en tradisjon der folk var opptatt av å se på solen fra en fjelltopp påskemorgon. Man mente nemlig at solen danset på denne dagen, i glede over at Jesus var stått opp igjen. Denne skikken kan både ha jødiske og hedenske opprinnelse:
Er påsketradisjonen i ferd med å endre seg for nordmenn?
Det virket ikke slik som at nordmenn greier å holde påsketradisjonen helt vedlike. Ifølge en undersøkelse som Statistisk Sentralbyrå offentliggjorde tirsdag 11. april 2006, så tilbringer 4 av 5 nordmenn i Oslo og Akershus påsken hjemme. Er dette representativt for resten av landet, har helt klart nordmenn endret sine påskevaner. Istedet for å gå på ski på godt snøføre, så blir det asfalt tråkking. Med andre ord har dette blitt den typiske påsketuren for en nordmann. Som det stod i riksavisen Aftenposten på lederplass om det å være i byen: "det er ingen skam å være igjen; det kan snarere være en stor glede."
Egentlig er det jo godt å få avveksling fra det stressende storbymiljøet, grå bygninger og svart asfalt. Man trenger nye inspirasjonsilder i naturvennlige omgivelser. Det er fortsatt de som synes det er en berrikelse å komme seg ut i naturen, gjerne litt opp i høyden. Et av de fjellene som har mest å by på i påsken er Kvamsfjellet ved Vinstra. Det befinner seg i Peer Gynt`s rike som Henrik Ibsen skrev som fantasifullt om. Her er det et stort mangfold av friluftsaktiviteter som jakt, fiske og turer. Det finnes godt preparerte skiløyper som er godt merket. Også om sommeren kan man gå i godt merkede turløyper rundt omkring i det vakre landskapet.
Bilde. Påskeegg med mye rart i. Populært både blant barn og voksne. |  |
Påsken er den viktigeste av de kristne høgtidene, og blir markert til minne om Jesu Kristi død og oppstode. For nordmenn er dette mer ferie en høytidelig religiøs markering. I forkant av påske kommer fastetide og den stille uke, og etter påskesøndag kommer påsketiden, som varer frem til pinse. I tillegg til den kristne skikken har høgtiden også innslag fra jødisk pesah, som lammemiddag; fra hedensk tro, som påskeegg; og fra hovedsaklig kultur, som påskekrim og påsketur i fjellet.
Gult er kult
Gulfargen er knyttet til påske, kanskje siden det er fargen til sola, kyllinger og eggeplomme. De gule påskeliljene blomstrer vanligvis ved påsketider, og er blitt et annet symbol på påsken.
Rondane - et eventyr
Rondane Nasjonalpark har et variert nettverk av merkede ruter. Her ligger ti topper over 2000 meter, som er de østligste i Norge. Det finnes oggså et godt utbygd nettverk av hytter og andre overnattingssteder. Selv om snømengdene gjerne ikke er så store her så langt øst i landet er Rondane likevel et flott skiområdet med spektakulære naturinntrykk. Fjelltoppene som utgjør den berømte fjellrekken Rondane er Rondslottet, Vassberget, Digerronden, Høgronden, Storsmeden, Bråkdalsbælgen, Storronden og Sagtinden.
Rondane nasjonalpark ble etablert i 1962 som naturfredet område. Området fikk senere status som nasjonalpark, som landets første. Parken dekker et areal på 572 km². Den laveste høyde er på drøyt 880 meter over havet ved Myldingtjern, mens det høyeste punktet er toppen av Rondeslottet med 2178 meter over havet.
Parken ble utvidet til 963 km2 i 2003. Da ble også den nye Dovre nasjonalpark (289 km2) opprettet, som sammen med nye landskapsvernområder danner et sammenhengende fredet område fra Ringebufjellet til Hjerkinn.
Gøy på Kvamsfjellet
Nyt påsken i vakre og vill fjellomgivelser. For de som ikke har hytte i området kan enten leie hytte eller ta seg inn på Rondablikk Høyfjellshotell. Hotellet ligger idyllisk til på Kvamsfjellet 910 meter over havet, dvs. like over tregrensen. Her kan man nyte den fantastiske utsikten mot Rondane Nasjonalpark. I området rundt hotellet er det variert turterreng som innbyr både til rekreasjon og utfordringer. Vertskapets gode sans for innvending dekor og interiør, fremragende service og festlig arrangementer, gjør at gjestene føler seg mer enn hjemme. Dette er virkelig hotell i særklasse!
Det er gøy å være på Kvamsfjellet, spesielt i påsken for da skjer det mye, som både voksne og barn kan ha glede av. Her er det mulighet for å gå lange skiturer, grille, besøke folk på hytter rundt omkring, delta på ski- og akekonkurranser, feste på hyttene og på Rondablikk Høyfjellshotell. For de som trenger litt ekstra "action" så er det bare å ta turen opp til Sukkertoppen, og kjøre i full fart ned igjen.
Stein Morten Lund, 16. april 2006
Tilleggsinformasjon
Arrangementer i 2006 (basert på informasjon fra websiden til Rondablikk Høyfjellshotell: www.rondablikk.no):
1. - 13. august: Peer Gynt stemnet:
Hotellet har vært fullbooket siden høsten 2006,men det kan jo komme avbestillinger!Ta derfor kontakt med oss!
Søndag 6. august: den store konsertsøndagen under Peer Gynt stemnet 2006:
Konserten begynner klokken 14.00 og er ferdig ca. 15.30.
Solist: Solveig Kriglebotten med Peer Gynt kammerorkester.
Hotellet tilbyr muligheter for å hygge seg med kjempestort lunchbord fra klokken 12.00 -13.30 og fra 15.30 - 17.00!
Kontaktinformasjon:
Rondablikk Høyfjellshotell
2650 Kvam
Tlf: 61 29 49 40 - Fax: 61 29 49 50
E-mail: post@rondablikk.no
Eier av Rondablikk A/S er direktør: Svend-Erik Krogh
Webside: www.rondablikk.no
Per Gynt-stemnet utviklet seg fra å bli en lokal festival til å bli en nasjonal kulturfestival. Dette stemnet arrangeres hvert år i ti dager i begynnelsen av august. Henrik Ibsen`s Peer Gynt ved Gålåvatnet er det største arrangementet med syv forestillinger - der samspillet mellom profesjonelle og amatørar er det bærande elementet.
Den Norske Turistforening: www.turistforeningen.no.